Online Ders Veren Öğretmen ve Sanatçılar Vergide Fenomen Oluyor: Kolaylık Gelecek

Son günlerde kazançlarıyla gündemden düşmeyen sosyal medya fenomenlerine sağlanan vergi kolaylığı, internet üzerinden online ders veren öğretmen ve sanatçılara da getiriliyor.

2 yıl önce sosyal ağlar üzerinden içerik üreterek tanıtım, reklam yapan sosyal medya fenomenlerine gelir vergisinde koşullu kolaylık getirilmişti.

Koşullar içinde bankada özel hesap açma ve gelir vergisi üst dilimini (2023 yılı için 1 milyon 900 bin lirayı) geçmemek bulunuyor. Aynı vergi avantajı internet üzerinden eğitim verenlere de getiriliyor.

Sosyal medya fenomenlerinin gelirlerinin vergilendirilmesi adına getirilen düzenlemede 2021 yılında sağlanan vergi kolaylığı, öğretmenler başta olmak üzere internetten ders veren tüm eğitmenleri, uzmanları ticaret hariç kapsayacak.

Vergi kolaylığından faydalanmak sadece sosyal medya üzerinden değil, internet mecralarında ders vermek, sergi açmak gibi sanatsal ya da eğitim için faaliyetlerde bulunmak vergi kolaylığı sağlayacak.

Hazine ve Maliye Bakanlığı’nın hazırlığı yasa tasarısı Meclis’e sunulmak üzere çalışmalar sona yaklaştı.

Son günlerde kazançlarını kara para aklamak gibi suç unsurlarından kazandıkları iddia edilen ve çok konuşulan sosyal medya fenomenleriyle başlayan vergi kolaylığı nasıl?

Sosyal medyada platformlarında içerik üreticisi olan ya da mobil uygulamaları olanlar için 26 Ekim 2021’de yürürlüğe giren 2022 itibarıyla uygulanan vergi kolaylığı, Türkiye’deki bir bankada özel bir hesap açılmasıyla banka, hesaba gelen ödemelerden yüzde 15 oranında stopaj kesintisi yaparken, bu gelirlere KDV uygulanmıyor.

Önemli iki koşuldan biri bütün ödemelerin bu banka hesabına gelmesi, ikincisi de yıllık toplam kazancın gelir vergisinin en üst dilimi olan (2023 için 1 milyon 900 bin lirayı) aşmaması. İki koşulu aynı anda sağlamak gerekiyor.

Gelir vergisinin en üst dilimi aşılırsa, bunun üzerinde gelir elde eden kişi yıllık beyanname vererek tarifeye göre vergi ödüyor. Bu da dilimin en alt kazancı üzerinden yaklaşık 336 bin 400 TL gibi bankanın kestiği yüzde 15 stopajın üzerine ödeniyor.

Author: Seher Alp

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir